De IEREN

28 oktober 2019 - Carlow, Ierland

Oké, vandaag gaan we even educatief doen. Ik ga jullie vertellen wat ik tot nu toe heb geleerd over de Ieren.

Ze zijn NIET punctueel. Ze doen niet aan tijden afspreken. Ze zijn zo van: "Oh ja, ik zie je wel een keer langskomen." Daar kunnen Nederlanders nou dus echt niet tegen. Wij moeten altijd een tijdstip afspreken. Vaak eindigt dit tijdstip dan op een 0 of en 5.

En wanneer ze wel een tijd afspreken, zijn ze vaak te laat. En met te laat bedoel ik ook echt een halfuur later. Een Ierse vriend van ons kwam een paar keer langs en tot nu toe is hij elke keer een halfuur later gekomen óf kwam hij gewoon randomly aanzetten.

"Jesus",  "God" en "fucking" maakt deel uit van hun vocabulaire. Je zult het daadwerkelijk in elke zin horen. Ook in de personeelskamer van een basisschool, iets waar ik me echt heel erg over verbaasde. Maar in de klas zullen ze het niet zeggen.

Ze zeggen "sorry" en "thank you" voor daadwerkelijk alles. De kinderen zijn zelfs goed gemanierd(op een paar kindertjes na). Als je een deur voor iemand openhoudt, zullen ze er niet doorheen gaan zonder thank you te zeggen. In sorry zeggen zijn ze ook heel erg goed. Als ze ook maar per ongeluk 30 cm te dichtbij langs je heen komen, zullen ze sorry  zeggen. En natuurlijk excuse me, wanneer ze je niet verstaan. Daar kunnen de Nederlanders wat mij betreft van leren.

Ze zeggen "how are you?" als een BEGROETING. Hier heb ik het al vaker over gehad. EN IK KAN ER NOG STEEDS NIET GOED TEGEN. Waarom stel je mij deze vraag als je het toch niet wil weten!? AAAAAHHHHHHH. 

Ik had het laatst over die dingen met mijn stagebegeleidester. Ze zei: "Yeah, we say a lot of crap that we don't actually mean."

[Starts clapping slowly]

Ze drinken echt veel. Heb ik denk ik ook al eerder gezegd, maar ik meen het. Laatst liet Greg(de Ierse vriend van ons) een foto zien van hem en zijn broertje. Ze hadden een biertje voor zich.

Hij zei: "This was me and my brother at funeral."

Ik zat zo van: "Ahhh... okay coool. He kinda looks like- .... Did you just say funeral?"

En hij zegt: "Yeah... we're Irish. We drink everywhere."

Ja mensen, ze drinken echt overal. Terwijl wij koffie/thee en cake consumeren bij een begrafenis, zijn de Ieren aan het zuipen. Juist.

[Starts clapping slowly, again]

Ze zijn hier relaxt. Laid-back and relaxed. In de supermarkten hier hoeven ze echt geen maximaal 3 seconden per product te hebben tijdens het scannen. Ze gaan er al helemaal niet een kassa bij openen als er in elke rij 7 klanten staan. Nope. Maar dit is bij elk beroep zo. In het onderwijs gaan ze echt niet allemaal groepsplannen, didactische modellen en een leerlingvolgsysteem bijhouden. HAHA, nee daar doen ze niet aan. Om half 3 is school afgelopen. Om drie uur gaan ze naar huis. Punt uit.

De mensen in de bouw gaan ook niet aan het werk als het te hard regent. Zelf al is het mogelijk om aan het werk te gaan... nee hoor. Dat doen ze niet. Ze nemen gewoon lekker een dag vrij.

Elke school heeft hier trouwens ook een continu-rooster. Bij mijn school betekent dat, dat ze om 9.00 beginnen met de les en om 14.30 eindigen en ze in die tijd op school verblijven. De tijd na de lunchpauze, noemen ze: the evening. Soms zeggen ze in de les: "Okay boys, we'll finish that up in the evening." Waar ze dan de middag mee bedoelen. Dat was ook verwarrend.

Ze zijn allemaal heel erg behulpzaam en vriendelijk. Daarnaast zijn ze altijd in voor een praatje en ze blijven dan ook doorbabbelen. Behalve de buschauffeurs, niet in gesprek gaan met hun, zullen ze niet appreciëren. Ik denk dat het deel uitmaakt van hun baan om chagrijnig te kijken. Wat ik begrijp, maar daarnaast doen ze GEWELDIG werk! LOF AAN DE BUSCHAUFFEUR! 

Ze hebben trouwens ook geen Cito-toets. Hier hebben ze playschool/kindergarten en gaan ze naar Primay school wanneer ze 6 jaar zijn. Op hun twaalfde gaan ze meestal naar Secondary school. Ze gaan daar voor vijftot zes jaar naar toe. Op het voortgezet onderwijs hebben ze niet verschillende niveaus voor de gehele schoolcarrière, maar verschillende niveaus in de vakken. Je kan dus met Engels op een hoger niveau zitten dan met wiskunde. Aan het eind hebben ze examens en op basis van die examens, kunnen ze een studie kiezen. 

Ze vieren hier Halloween. In sommige plekken in Nederland doen we dat misschien ook, maar niet zo uitgebreid. Hier is het een echte feestdag. Op de laatste dag voor de mid-termbreak(herfstvakantie), mochten alle leerlingen verkleed naar school komen. In de vakantie zelf hebben ze 'trick-or-treat' vet leuk. Krijgen ze allemaal snoep, kunnen ze zich helemaal volvreten. Hupsakee.

De versiering is ook echt overal. In winkels, op straat, door scholen. Echt top. Ik hou niet van griezel dingen, maar leuk. Echt geweldig. Ik ging vandaag met Mellissa naar de Delta Sensory Gardens in Carlow. Hier hebben ze allemaal tuinen met verschillende thema's. Het wordt allemaal onderhouden door mensen met special needs. Was mooi... naast alle Halloween versiering die OVERAL door die tuinen waren. Kijk in een vijvertje, ligt er opeens een skelet in, helemaal top. Echt super.

Delta sensory GardensDelta sensory gardens 2

Ze hebben Iers op de basisschool en in het voortgezet onderwijs. Heb ik misschien ook al vaker gezegd. Ik ken een paar woorden(naast pog mo thoin). Sommige mensen denken dat ze met Iers Engels met een dik accent bedoelen, maar dat is het niet. Ze spreken Irish of ook wel Gaelic. Ze noemen het alleen niet echt Gaelic(wat de Engelse vertaling van de taal is). Ze zeggen echt Irish of GaeilgeGaeilge is het Ierse woord voor Iers. Jeb, lekker ingewikkeld. Nu zou je kunnen denken... Dudes, jullie hebben je eigen taal, WAAROM SPREKEN JULLIE HET NIET. Ieder land moet toch gewoon lekker uit komen voor hun eigen taal. Behalve de Friezen, FRIESLAND IS GEEN LAND OP ZICHZELF, spreek gewoon Nederlands. Dankjewel.

Even een korte les geschiedenis. Toen de Engelsen in Ierland kwamen, moest iedereen per se Engels gaan praten. Iers was de taal van de armen. Als kinderen op school Iers gingen praten, kregen ze straf. Vandaar dat de taal bijna uitgestorven is.

Conversatie met een leerling

Ik heb een leerling die vaak te laat komt. Op vrijdags hebben ze altijd een test en wanneer hij dan te laat is, neem ik hem apart om de test af te nemen. Voor de Ierse woorden noem ik de Engels vertaling en moet hij het Ierse woord opschrijven.

Ik: Oké, het woord is pompoen

Hij: Ik heb geen idee wat het Ierse woord is.

Ik: Oké, heb je de Ierse woorden wel geleerd? (Ik ken hem zo langzamerhand wel en wist in principe het antwoord)

Hij: Oké, Ik ga even eerlijk tegen je zijn. Engels in de tweede wereldtaal. Ik zie niet echt het nut in van Iers spreken, aangezien maar een paar mensen het spreken. En als ik ooit op vakantie ga, ga ik gewoon naar een land waar ze Engels spreken... of ik gebruik Google Translate.

Ik: Juist... pompoen dus.

En dat was mijn conversatie.

Naast zoveel geleerd te hebben over de Ierse luitjes, wilde ik ze ook wat dingen leren over Nederland. In 4th Grade ging ik Nederlandse woorden en spelletjes met ze doen. Ik heb ze eerst een aantal Nederlandse woorden laten raden en laten uitspreken en heb vervolgens koekhappen en eilopen met ze gedaan.

KoekhappenEilopenKoekhappen 2Eilopen 2

Ik heb ze geleerd "zet hem op" en "je kan het" te zeggen. Dus ze konden elkaar mooi aanmoedigen met de spellen.

Daarnaast heb ik ze nog een aantal andere woorden geleerd, dus er wordt tegenwoordig randomly Nederlands naar me geschreeuwd. Top.

Oké, zijn er nog vragen? 

Nee?

Oké, top.

Ik heb deze tekst niet gecontroleerd. Nogmaals. Ik ben lui.

Groetjes,

Pawlina

Als je het even ziek leuk vind om de school te volgen, kun je dat doen op Twitter. @bishopfoleyns. Veel plezier ermee.

Foto’s

2 Reacties

  1. Tante Ceel:
    28 oktober 2019
    Leuk! Rare lui die Ieren hoor:)
  2. Tante Simone:
    28 oktober 2019
    Koekhappen met cake, heerlijk! Leuk dat je ze ook Nederlandse tradities leert!